Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 25 februari 2020

Gouds onderwijs neemt grote stappen

De maand februari stond in de Goudse raad in het teken van onderwijshuisvesting. Zowel het krediet voor de vernieuwbouw van De Goudse Waarden als de eerste projecten in het kader van het integraal onderwijshuisvestingsplan stonden op de agenda. Voor D66 Gouda allebei van groot belang.

De Goudse Waarden is aan de Heemskerkstraat gevestigd in een gebouw dat grotendeels stamt uit 1960. Een grote opknapbeurt is zeer gewenst. De huidige plannen gaan uit van behoud van de betonnen constructie van het pand, waarbij de complete binneninrichting, de gevels en de installaties vervangen worden. Deze renovatie moet de levensduur van het pand met 40 jaar verlengen en is de meest duurzame en snelle keuze om een einde te maken aan de treurige staat waarin de school op dit moment verkeert.

Aan de Heemskerkstraat staat binnenkort een fris en bijna-energie-neutraal gebouw, waarmee De Goudse Waarden weer enkele decennia vooruit kan. Een felicitatie waard aan de (toekomstige) leerlingen, leerkrachten en ouders van deze school!

Ook het tweede huisvestingsonderwerp is een reden voor felicitaties. In dat geval aan alle Goudse scholen en besturen die onderdeel uitmaken van, en deelnemer zijn in, het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). Maar het meest gaan de felicitaties uit naar de scholen die al in de eerste tranche van het IHP aan de beurt komen: Auris Taalplein, De Triangel, Kesper College, Johannes Calvijnschool, Casimirschool, Al Qalam en Livingstoneschool. Voor deze scholen is er nu duidelijkheid en zekerheid dat hun gebouwen op korte termijn worden aangepakt. Voor alle andere scholen in Gouda betekent het dat het IHP nu echt handen en voeten krijgt: de eerste tranche kan van start, de samenwerking tussen gemeente en besturen is hiermee nog meer bekrachtigd, we creƫren duidelijkheid en vertrouwen naar de toekomst. Een toekomst waarin leerlingen en leerkrachten optimaal kunnen presteren in een frisse en duurzame omgeving.

Als onderwijspartij heeft D66 Gouda beide kredieten van harte gesteund. Dat betekent niet dat we niet kritisch zijn op de kosten van deze grote operaties. Onderwijshuisvesting is enorm belangrijk, maar ook elders in de stad zijn de komende jaren nog grote investeringen gewenst. Vandaar dat we een motie hebben ingediend die benadrukt dat er bij deze projecten gezocht blijft worden naar mogelijkheden van combinaties met andere functies (bijvoorbeeld woningbouw) en naar alternatieve financieringsvormen, waardoor de investeringen minder invloed hebben op onze gemeentelijke schuld. De zorg over de financiƫle situatie van Gouda en de hoogte van onze schulden werd gelukkig raadsbreed gedeeld, waardoor deze motie unaniem werd gesteund.