Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 14 februari 2020

Energietransitie Gouda

Vrijdag 7 februari gingen we met raads- en bestuursleden naar de Slagenbuurt om te horen of inwoners op de hoogte zijn van de afspraak in het coalitieakkoord om alle bestaande woningen uiterlijk in 2040 van het aardgas te halen. Uit de gesprekken bleken zorgen, noodzaak tot perspectief en meer informatie over mogelijkheden tot verduurzaming, goede voorbeelden elders en ook: ga vooral samen aan de slag. Bijna iedereen was op de hoogte van de bijeenkomst op 17 februari in de Schouwburg over verduurzaming waar iedereen terechtkan met vragen, opmerkingen, goede voorbeelden en meer.

Zorgen en behoefte aan perspectief

In 2020 wordt de eerste wijk of buurt aangewezen die van het aardgas afgaat. Daarna zal het nog een paar jaar duren voordat dit daadwerkelijk gebeurt. Vanaf 2021 wordt voor iedere wijk een TransitieVisie Warmte (TVW) opgesteld waarin staat wat de potentiële alternatieve warmtebronnen kunnen zijn. Dat kan ook aardwarmte of waterstofgas zijn.

‘Ga niet te snel, creëer geen nieuwe problemen zoals afval van zonnepanelen of accu’s voor opslag. Accu’s worden gemaakt met schaarse grondstoffen, die kunnen ook opraken’, gaf een inwoner als belangrijk aandachtspunt aan ons mee.

Grote zorg bij een aantal inwoners is de betaalbaarheid, haalbaarheid en behoefte aan expertise: is mijn huis wel goed te isoleren? Wie gaat dat betalen? Waarom wil Nederland koploper zijn? Hoe zit het met onderzoeken naar alternatieve warmtebronnen, gaan we niet te snel door nu keuzes te maken?
In stappen verduurzamen: eerst isoleren, daarmee het energieverbruik terugdringen en met de opbrengst een volgende stap maken sprak velen aan.

 

Voorbeelden en inspiratie

Een dierenarts die  was sceptisch over verduurzaming van zijn eigen woning, maar vertelt enthousiast over boeren in de Krimpenerwaard die hun stallen vol hebben gelegd met zonnepanelen en zelfs hun eigen energie (met overschot) opwekken door windmolens op hun eigen land te plaatsen. Het kan dus wel!

Croda is al langer bezig met verduurzaming van het bedrijf door hergebruik van water, maar ook door de inzet van een eigen biovergister. In de Slagenbuurt troffen wij een medewerker die juist bij dit project is betrokken. Hij maakt zijn eigen biogas, in de achtertuin.

Tot slot een stel dat binnenkort gaat verhuizen naar een jaren 30-woning. De verhuizing zal wat langer duren dan verwacht omdat zij de woning willen renoveren naar een nul-op-de-meter woning.

 

 

Samenwerking

Een groep buren heeft besloten om gezamenlijk over te gaan tot de inkoop van zonnepanelen. Dat leverde een klein financieel voordeel op. Groot voordeel was het gemak waarmee experts konden worden aangetrokken door het schaalvoordeel en daarmee de gemakkelijkere toegang tot goede informatie. Alle deelnemers aan het project hebben inmiddels panelen op hun dak liggen.

 

Meer informatie
Duurzaam Bouwloket https://www.duurzaambouwloket.nl/

Energiecoaches (voor alle wijken) https://www.gouda.nl/Bestuur_en_organisatie/Publicaties_en_besluiten/Nieuwsberichten/Energiecoaches_helpen_u_met_besparen

Maak Gouda Duurzaam https://maakgoudaduurzaam.nl/

WoonWijzerWinkel https://www.woonwijzerwinkel.nl/