Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 13 september 2019

Activiteiten rond het thema ‘Honderd jaar vrouwenkiesrecht’.

100 jaar, maar nog niet klaar!

Dit is de titel van het stadsdebat in het Cultuurhuis Garenspinnerij op 28 september (aanvang 20u). Dit debat is een initiatief dat voortkomt uit de motie 100 jaar algemeen kiesrecht (aangenomen tijdens de raadsvergadering op 30 januari jl; lees ook https://gouda.d66.nl/2019/02/07/motie-100-jaar-kiesrecht-is-met-brede-steun-aangenomen/). Tijdens dit stadsdebat willen we met elkaar in gesprek gaan over de vraag op welke manier een gelijke en evenwichtige inbreng van mannen en vrouwen in het publieke domein bereikt kan worden. Uit de feiten en ervaringen blijkt dat we na 100 jaar (vrouwen) kiesrecht nog niet klaar zijn. Julia Wouters (auteur boek “Zijkant van de macht”) neemt ons mee in de feiten en patronen over dit thema en begeleidt het stadsdebat.

 

Onderscheiding Heldin voor Gouda

Daarnaast zal tijdens dit stadsdebat de onderscheiding Heldin voor Gouda worden uitgereikt. Met deze onderscheiding willen we Goudse vrouwen als rolmodel zichtbaar maken voor andere meisjes en vrouwen; Goudse vrouwen in de spotlight die zich maatschappelijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie en de verbetering van de positie van vrouwen in Gouda. 33 vrouwen zijn door Gouwenaren genomineerd. Half september wordt bekend gemaakt welke vier vrouwen in aanmerking komen voor deze onderscheiding.

Naast het stadsdebat ‘100 jaar maar nog niet klaar’ en de onderscheiding ‘Heldin voor Gouda’ vinden ook de onderstaande initiatieven plaats naar aanleiding van (de motie) 100 jaar kiesrecht:

 

Voorstelling De Première

In samenwerking met de Goudse Schouwburg is de voorstelling De Première naar Gouda gehaald (10 oktober). Eveline van Rijswijk vraagt zich tijdens deze voorstelling af waar toch de eerste vrouwelijke premier blijft. Honderd jaar nadat vrouwen in Nederland het kiesrecht kregen gaat Eveline – politiek historica en theatermaker – op zoek naar het antwoord op die vraag. Er zijn nog kaartjes verkrijgbaar! (https://www.goudseschouwburg.nl/voorstellingen/?maand=2019-10-10#modal=/voorstellingen/3860/De_Premiere/Eveline_van_Rijswijk/)

 

Gouds Scholierendebat

10 of 11 oktober vindt ook dit jaar weer het Gouds Scholierendebat plaats. Het thema zal in het teken staan van 100 jaar kiesrecht.

 

MeidenDromen

Vanuit het ElsBorstNetwerk is MeidenDromen ontstaan. Jonge meiden kunnen met 20 vrouwelijke rolmodellen speeddaten. Samen met de Chocoladefabriek en Jongerenwerk Gouda gaan we MeidenDromen 2 november organiseren in de Chocoladefabriek.

 

Tentoonstelling 100 jaar kiesrecht en herinneringsteken

Begin november wordt de tentoonstelling geopend en het herinneringsteken geplaatst in het Huis van de Stad.

Ik hoop jullie tijdens een van deze initiatieven te ontmoeten! Mieke Kars