Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 17 mei 2019

Debat Chocoladefabriek 15/05

Eind 2017 heeft de gemeenteraad het college opgedragen om de Chocoladefabriek door te ontwikkelen tot een hedendaags educatief centrum waarin in elk geval de functie van het verzetsmuseum een rol krijgt. Hiervoor is met medewerking van de bibliotheek en andere partijen een bussinesscase ontwikkeld waarover woensdag 15/05 in de gemeenteraad is gedebatteerd. Hieronder vindt u de debatbijdrage van Frank de Pont namens D66.

“Voorzitter,

Wat is het toch een heerlijke plek die chocoladefabriek. Lekker dwalen langs de rijen boeken, beetje kletsen, kopje koffie, binnen of buiten, een workshop een lezing. Voedsel voor de geest. En wat kijk ik uit naar meer van dit alles. En gelukkig gaat het er komen: een nieuwe verdieping met verdieping.Is het ambitieus? Reken maar! Gelukkig maar! De Chocolade fabriek is gestart als een ambitieus project en kijk nu eens… van heinde en verre komen mensen kijken naar het succes. Als we toen onze nek niet hadden uitgestoken was dit er niet geweest. Als er toen geen partijen met vertrouwen in een tot dan toe volkomen nieuw concept waren gestapt, dan was dit er niet geweest.

En nu herrijst het verzetsmuseum als een feniks uit de as met eenzelfde ambitie om aan te sluiten bij het concept. Met Mirakel, VR Space en Taalontmoeting. En ze steken elkaar aan met ideeën. En dàt is wat de chocoladefabriek nog groter maakt dan het al is.

En dus is er meer ruimte nodig. En dus wordt de ruimte groter door de tweede verdieping te verbouwen en de zieltogende derde verdieping te slopen. Deze verbouwing kost een lieve duit maar het is op basis van een kwart cofinanciering en een kostendekkende huur. En een bussinessplan met een conservatieve basis. En mochten de plannen niet uitpakken zoals beoogd, dan is is er in elk geval een courante ruimte.

Er resteert eigenlijk nog maar één vraag die tot dusver niet is gesteld: Wat gebeurt er als het veel meer mensen trekt dan nu is beoogd? U hoort voorzitter, ik zie zie dus eerder een risico in het succes dan in het falen van dit concept.”

Frank de Pont
D66 Gouda – Gemeenteraadslid