Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 4 april 2019

WOZ waardebepaling leidt tot vraagtekens

Harry van der Haak informeerde mij recent over de verschillen in de waardebepaling van woningen voor de OZB belasting.
Verschillen die grofweg oplopen tot tussen de 10 en 20% van de waarde van woningen. Woningen die qua volume, oppervlakte en ligging geen verschillen kennen. Nadat ik zelf eens mijn  licht had opgedaan bij www.wozwaardeloket.nl en voor mijn buurt bekeken had hoe de WOZ waarden verschillen en Bram Talman in Korte Akkeren ook verschillen constateerde die op het eerste gezicht niet te verklaren waren, heb ik daar de afgelopen week artikel 38 vragen over gesteld. Die vragen vindt je hier:
(https://www.gouda.nl/dsresource?objectid=0b2f1501-4eb0-4966-8389-c04c05662ca1&type=org). De vragen gaan in op: de waardebepaling; de onverklaarbare verschillen daarin, en op de duur van het bezwaarproces.
De vragen zijn vervolgens opgepikt door het AD-Groene Hart. Woensdag 3 april stond er een mooi en genuanceert artikel over onze vragen, samen met achtergrond informatie van verschillende instanties. Dat artikel heeft een aantal Gouwenaars aangezet om contact met mij te zoeken om hun eigen bevindingen te delen. Binnenkort hoop ik met hen te spreken over hun bevindingen en een rondje door hun buurt te lopen om nog meer gevoel te krijgen bij hun specifieke problematiek.
Voor D66 is het hierbij van belang dat gelijke gevallen, gelijk worden belast. We zijn dan ook blij dat steeds meer informatie rondom OZB openbaar te raadplegen is en dat deze mismatches naar voren komen. Het proces dat tot een waardering leidt, zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat verschillen tussen gelijke gevallen worden verklaard of teniet gedaan worden.
Mijn tip: bekijk op www.wozwaardeloket.nl eens hoe de woz-waarde in jouw buurt is bepaald. Mocht je daarin interessante verschillen vinden, aarzel dan niet om mij daarover te informeren.
Egbert Jan Kuijlaars
egbertjan.kuijlaars@gouda.nl